Ajankohtaista

Viimeisimmät artikkelit

Alkukartoituksesta valmiin tuulivoimalan käyttöönottoon kuluu neljästä seitsemään vuotta – Tutustu tuulivoimahankkeen vaiheisiin

Minkälainen prosessi tuulivoimahankkeen suunnittelu ja toteutus käytännössä on? Miten alueen soveltuvuus tuulivoimaloiden sijoituspaikaksi selvitetään? Missä vaiheessa kuntalaiset voivat osallistua hankekehitysprosessiin? Kuinka kauan hanke kestää? Kokosimme tähän artikkeliin kaikki ne vaiheet, jotka tuulivoimahanke käy läpi.

Keskikokoisen tuulivoimahankkeen (noin 10 tuulivoimalaa) kokonaiskesto alkuselvityksistä valmiiseen tuulipuistoon on keskimäärin 4-7 vuotta.

Hankkeen eteneminen riippuu monesta seikasta, kuten selvitysten aikataulutuksesta sekä siitä, missä määrin tuulivoimaprojektin läpivienti on paikkakunnalle ja alueen viranomaisille entuudestaan tuttu asia.

UB Uusiutuva Energia -rahaston tuulivoimahanke käy läpi seuraavat vaiheet

Alueen valinta ja maanvuokrasopimukset

Kun tuulivoimahankkeelle mahdollisesti sopiva alue on valittu, lähdetään neuvottelemaan maanvuokrauksesta. Vuokrasopimusneuvotteluita käydään tarvittaessa koko hankesuunnittelun ajan.

UB Uusiutuva Energia sai alkunsa United Bankers-metsärahastojen mittavasta maaomaisuudesta, jonka pohjalta tehtiin ensimmäisten hankkeiden esiselvitykset. Esiselvityksien perusteella UBRE on identifioinut noin 20 hanketta ja yli 1000 MW hankekehityspotentiaalia Suomessa.

Yhdelle hankealueelle UB Uusiutuva Energia suunnittelee rakennettavan keskimäärin 8-10 tuulivoimalaa. Alueen pinta-alaa määriteltäessä on huomioitava riittävä etäisyys voimaloiden välillä, jotta tuottavuus ei kärsi.

Esiselvitykset

Kun potentiaalinen alue on valittu, lähdetään selvittämään sen soveltuvuus tuulivoimalle. Tämä tehdään arvioimalla hankkeen tekniset, taloudelliset ja maankäytölliset toteutusedellytykset.

Alueen soveltuvuuteen vaikuttavat kaavoitustilanne, tuuliolosuhteet, etäisyydet sähköverkkoon, tieverkkoon ja asutukseen, alueen luontoarvot, ilmailun ja puolustusvoimien rajoitukset sekä alueen maanomistajuus.

UB Uusiutuvan Energian konsulttina toimii Ramboll Finland Oy, joka toteuttaa jokaisella hankealueella tyypillisesti seuraavat esiselvitykset:

  • Etäisyys voimaloista asutukseen
  • Etäisyys voimala-alueelta sähköverkkoon
  • Alueen maankäyttö
  • Luontoarvot (linnusto, Natura, suurpedot, porot)
  • Maisema ja rakennettu kulttuuriympäristö
  • Kaavoitustilanne
  • Muut alueen tuulivoimahankkeet

Puolustusvoimien lausunto

Tuulivoimahankkeen toteutuminen Suomessa vaatii aina Puolustusvoimien puoltavan lausunnon.

Tuulivoima-alue saattaa häiritä Puolustusvoimien toimintaa riippuen sen sijainnista, koosta ja käytetyistä lapamateriaaleista. Tämän takia tuulivoiman vaikutukset tulee selvittää hyvissä ajoin. Puolustusvoimat selvittää jokaisen tuulivoimahankkeen kohdalla vaikutukset erikseen. Mikäli Puolustusvoimat antaa negatiivisen lausunnon, ei hanketta voida toteuttaa.

Hanketta voi kuitenkin edistää jo lausuntoa odotellessa. Näin kunta varmistaa investoinnin saamisen omalle alueelleen heti, kun puoltava päätös tulee.

Yhteistyö sidosryhmien kanssa

Heti alkuvaiheessa, kun tuulivoimahankkeelle mahdollinen alue on löydetty, alkaa yhteistyö tuulivoimatoimijan ja tärkeimpien sidosryhmien kanssa. Näitä ovat kunta, maanomistajat ja alueellinen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus).

Mitä aiemmin ja avoimemmin hankkeesta viestitään kaikille osallisille, sitä parempi vuoropuhelu osapuolten välillä asiasta saadaan.

Kaavoitusaloite

Kun esiselvitykset on tehty, neuvotteluja maanvuokrauksesta käyty ja Puolustusvoimilta myönteinen lausunto saatu, tuulivoimatoimija jättää kuntaan kaavoitusaloitteen.

Kaavoitusaloite on ensimmäinen askel kohti hankkeen konkretisoitumista ja nimensä mukaisesti se aloittaa kaavoitusprosessin. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita, että hanke välttämättä toteutuu.

Kunta käsittelee kaavoitusaloitteen toimielimissään. Mikäli aloite hyväksytään, kaavaprosessi alkaa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) ja ympäristövaikutusten arviointi (YVA)

Kaavoitus alkaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) laatimisella.

OAS:ssa kerrotaan, mitä on suunnitteilla, ketkä ovat osalliset, mitkä ovat kaavatyön alustavat tavoitteet ja selvitystarpeet, mikä on vaikutusten arvioinnin laajuus sekä miten osallistumisen järjestäminen on suunniteltu. OAS asetetaan nähtävillä usein yhtäaikaisesti YVA-ohjelman kanssa.

Kaavoitusta ohjaa kunta, mutta UB Uusiutuvan Energian hankkeissa Ramboll toimii kaavakonsulttina.

Valmisteluvaiheessa kaavaluonnos asetetaan nähtäville ja järjestetään yleisötilaisuus, jolloin osallisilla ja kunnan asukkailla on tilaisuus mielipiteen esittämiseen. Viranomaiset ja yhteisöt antavat kaavaluonnoksesta lausuntonsa. Kaavaluonnoksessa näkyvät muun muassa tarkat voimaloiden paikat sekä suunniteltu tiestö ja muu infrastruktuuri.

Nähtävillä olon ja lausuntokierroksen jälkeen kaavoituksesta vastaava laatii kaavaluonnoksesta kaavaehdotuksen.

Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville ja siihen liittyen järjestetään yleisötilaisuus, jolloin osalliset ja kunnan asukkaat voivat tehdä ehdotuksesta muistutuksia.

Kaavoitusta viedään eteenpäin käsi kädessä Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -menettelyn kanssa niin, että kuulemisia voidaan järjestää samalla kertaa.

YVA-ohjelma ja YVA-selostus asetetaan nähtäville ja niistä järjestetään yleisötilaisuudet mielipiteen jättämistä varten. ELY-keskus pyytää lausuntoja myös viranomaistahoilta.

UB Uusiutuvan Energian toimeksiannosta YVA-menettelyn hoitaa Ramboll Finland Oy, ja sitä ohjaa ja valvoo alueellinen ELY-keskus.

Menettely antaa asukkaille, järjestöille ja viranomaisille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa suunnittelutyöhön.

ELY-keskus kokoaa annetut asukkaiden ja järjestöjen mielipiteet ja viranomaisten lausunnot ja laatii lausunnon arviointiohjelmasta ja perustellun päätelmän arviointiselostuksesta.

Tämä vaihe kestää tyypillisesti noin 2–3 vuotta.

Lainvoimainen kaava ja rakennusluvat

Kaavaehdotuksen kuulemisen ja viranomaislausuntojen jälkeen kunnanvaltuusto tekee lopullisen päätöksen kaavan hyväksymisestä.

Hanke tarvitsee aina myös rakennusluvan voimaloiden rakentamiselle.

Valitusaika kaavasta ja lupapäätöksistä on 30 päivää. Jos päätöksistä ei valiteta, saavat kaava ja päätökset lainvoiman valitusajan päätyttyä.

Rakentaminen ja käyttöönotto

Kaava- ja lupamenettelyjen jälkeen alkaa tuulivoimapuiston rakentaminen. Tässä vaiheessa tehdään toimitussopimukset ja verkkoliityntäsopimus sekä suunnittelutyötä tiestöön, perustuksiin, verkkoliityntään ja tuulipuiston kaapelointiin liittyen. Voimaloiden vaatimaan tiestöön kohdistuu erityisiä vaatimuksia. Teiden leveys tulee olla vähintään kymmenen metriä ja kestävyys 300 tonnia.

Tehtävät työt kilpailutetaan, jonka jälkeen infrastruktuurin rakennus voi alkaa.

Tämän jälkeen alkaa voimaloiden pystytys. Komponentit kuljetetaan paikan päälle osissa, ja voimala kasataan paikan päällä. Kun voimalat ovat pystyssä, voidaan ne ottaa käyttöön.

Tästä alkaa voimaloiden tuotantovaihe, joka sisältää myös valvonnan, huollon ja ylläpidon töitä.

Kaiken kaikkiaan alueen esiselvityksistä valmiin voimalan käyttöönottoon kuluu neljästä seitsemään vuotta.