Usein kysyttyä
Miten ja missä vaiheessa voi osallistua?
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA) sovelletaan hankkeisiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia. YVA:n avulla on tarkoitus vähentää tai kokonaan estää haitalliset ympäristövaikutukset. YVA:n laatii hankkeesta vastaava taho ja sitä ohjaa ja valvoo yhteysviranomaisena alueellinen ELY-keskus. Tavoitteena on myös lisätä kaikkien mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa suunnittelutyöhön. Osallisia ovat kaikki, joihin hanke voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi alueen asukkaat, järjestöt ja viranomaiset.
YVA-menettelyn aluksi laaditaan arviointiohjelma, johon sisällytetään tarvittavat tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista, kuvaus ympäristön nykytilasta, ehdotus arvioitavista ympäristövaikutusta ja niiden selvittämisestä sekä suunnitelma arviointimenettelyn järjestämisestä. Arviointiohjelma annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella ja tieto julkaistaan viipymättä hankkeen vaikutusalueen kunnissa. Mielipiteet ja lausunnot toimitetaan yhteysviranomaiselle kuulutuksessa ilmoitettuna aikana. Arviointiohjelmasta yhteysviranomainen antaa lausuntonsa. Lausunnossa on esitettävä yhteenveto kuulemisen aikana annetuista lausunnoista ja mielipiteistä. Lausunto julkaistaan yhteysviranomaisen verkkosivuilla.
Arviointiohjelman ja yhteysviranomaisen antaman lausunnon perusteella hankkeesta vastaava laatii arviointiselostuksen, joka toimitetaan yhteysviranomaiselle. Arviointiselostuksessa kuvataan hankkeen ja sen vaihtoehtojen todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia, niiden lieventämistä, seurantaa ja vaihtoehtojen vertailua. Arviointiselostus annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella ja siitä annettavat mielipiteet ja lausunnot on toimitettava yhteysviranomaiselle. Arviointiselostuksen ja siitä annettujen lausuntojen pohjalta yhteysviranomainen antaa hankkeesta perustellun päätelmän.
Yllä kerrottujen lakisääteisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisäksi hankkeiden kehitysvaiheessa tullaan YVA-menettelyyn liittyen perustamaan sidosryhmien edustajista koostuva seurantaryhmä, joka tulee toimimaan suunnittelun tukena ja apuna.
Lähteet:
Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä
Ympäristöhallinto
Tuulivoimahankealueelle laaditaan osayleiskaava. Kaavoitusprosessia viedään eteenpäin rinnakkain YVA-prosessin rinnalla. Kaavoituksen käynnistämiseksi kunta hyväksyy kaavoitusaloitteen, jonka jälkeen laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS). Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa siten, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtötilanteesta, aikatauluista sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. OAS asetetaan nähtävillä usein yhtäaikaisesti YVA-ohjelman kanssa.
Kaavaluonnos laaditaan OAS:a hyödyntäen. Se asetetaan julkisesti nähtäville usein yhtäaikaisesti YVA-selostuksen kanssa ja siitä on kuntalaisten mahdollista esittää mielipiteensä. Mielipiteisiin on kunnan toimitettava vastineeksi perusteltu kannanotto.
Kaavaluonnoksen perusteella laaditaan lopullinen kaavaehdotus. Kaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta on tiedotettava riittävän laajasti ja kunnan jäsenille ja osallisille on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä asiasta. Mielipiteensä jättäneille on ilmoitettava vastauksena kunnan perusteltu kannanotto. Kaavaehdotuksen kuulemisen ja viranomaislausuntojen jälkeen kunnan päättävä elin tekee päätöksen kaavan hyväksymisestä.
Lähde: Maankäyttö- ja rakennuslaki (Alueidenkäyttölaki)
Hankekehityksen aikana tullaan järjestämään yleisötilaisuuksia alueen eri sidosryhmille. Tilaisuuksista tiedotetaan paikallisesti sekä tällä sivustolla.
Kaikki hankekehittäjälle osoitetut hanketta koskevat muut viestit ja yhteydenotot käsitellään ja dokumentoidaan mahdollisimman pian niiden saavuttua.