Ajankohtaista
Viimeisimmät artikkelit
Tuulivoimahankkeiden taustalla kattava selvitystyö
Tuulipuiston suunnittelu kestää keskimäärin neljästä seitsemään vuotta. Tuona aikana tehdään laajoja tutkimuksia ja arviointeja, jotka ovat välttämättömiä vaikutusten hallinnan kannalta. Tässä artikkelissa tarkastelemme näitä prosesseja, millaisia tutkimuksia laki edellyttää, ja mitä lisätoimia on mahdollista tehdä.
Tuulivoimahanke alkaa perusteellisella suunnittelulla ja lakisääteisillä tutkimuksilla, mukaan lukien ympäristövaikutusten arviointi (YVA). YVA-prosessissa arvioidaan hankkeen mahdolliset vaikutukset ympäristöön, mukaan lukien melu, visuaaliset vaikutukset, ja vaikutukset lähialueen luontoon ja eläimistöön. Arvioinnin tavoitteena on edistää ympäristövaikusten arviointia ja arvioinnin yhtenäistä huomioon ottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa ennen kuin hanke siirtyy toteutusvaiheeseen.
Pakollisten selvitysten rinnalle vapaaehtoisia tutkimuksia
Kaikki tuulivoimahankkeet käyvät läpi useita laissa määrättyjä tutkimuksia. Tutkimuksissa kartoitetaan esimerkiksi alueen kasvisto, eläimistö ja muut luonnonolosuhteet sekä tehdään melumittauksia. Lisäksi mallinnetaan tuulivoimaloiden vaikutus maisemaan ja miten ne näkyvät eri suunnista. UB Uusiutuva Energia teettää ja pilotoi hankkeissaan lakisääteisten tutkimusten lisäksi myös vapaaehtoisia tutkimuksia, jotta hanke ja sen vaikutukset luontoon ja kuntalaisiin arvioidaan mahdollisimman laajasti jo suunnitteluvaiheessa.
Selvitykset määrittävät hankkeen tulevaisuuden
Artikla 9 on kehitetty osana Euroopan unionin kestävän rahoituksen säädöksiä, ja sen tavoitteena on tehdä kestävien sijoitusten määritelmät selkeämmiksi ja yhtenäisemmiksi. Selvitysten rooli tuulivoimahankkeissa on keskeinen, sillä ne varmistavat, että kaikki potentiaaliset, sillä hetkellä tiedossa ja mallinnettavissa olevat ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset tunnistetaan ennen hankkeen etenemistä.
Kun tutkimuksia ja selvityksiä tehdään, ne eivät ainoastaan täytä lainsäädännöllisiä vaatimuksia, vaan myös tarjoavat tärkeää tietoa hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen. Mikäli selvityksissä ilmenee merkittäviä haittoja, hankkeen suunnitelmat saatetaan joutua uudelleenarvioimaan tai jopa keskeyttämään. Toteutusvaiheeseen etenevien sijoitusten ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset on siis prosessin myötä minimoitu ja huomioitu. Näin ollen, selvitykset eivät ainoastaan määrittele hankkeen tulevaisuutta, vaan myös varmistavat, että kestävän kehityksen periaatteita noudatetaan kaikissa toimissa koko hankkeen ajan.