Usein kysyttyä

Tuulivoiman hyödyt

Tuulivoimalat tuovat Suomeen investointeja ja työtä.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä rakennetut tuulivoimahankkeet ovat suurelta osin suomalaisomistuksessa: 47 prosenttia hankkeista omistaa suomalainen hanketoimija ja loput 53 prosenttia ovat eurooppalaisessa omistuksessa. Suomeen rakennetut tuulivoimalat ovat niinikään eurooppalaisia, eniten maahamme tuulivoimaloita on toimittanut tanskalainen Vestas (61 %).

Tuulivoima on kasvava teollisuudenala, joka tarjoaa työtä jo tuhansille suomalaisille. Tuulivoiman työllisyysvaikutukset Suomessa muodostuvat tuulivoimahankkeiden suunnittelusta, rakentamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta sekä tuulivoimaloissa käytettävien komponenttien ja materiaalien teollisesta valmistamisesta. Vuonna 2019 valmistuneen selvityksen mukaan (Ramboll 2019) Suomeen vuoden 2018 loppuun mennessä rakennettu tuulivoimakapasiteetti (noin 2 000 MW) luo 20-vuotisen elinkaarensa aikana työtä suomalaisille 55 800 henkilötyövuoden verran.

Lue lisää tuulivoiman työllisyysvaikutuksista.

Kiinteistövero: Kunta saa tuulivoimasta kiinteistöverotuloa. Etenkin pienelle kunnalle, jossa tuulivoimaloita on paljon, verokertymä on merkittävä lisä kuntatalouden tulopuolelle.

Työpaikat: Tuulivoimarakentamisessa erityisesti maanrakennustöiden osalta käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallista työvoimaa. Moni paikallinen maanrakennusalan yrittäjä onkin voinut kasvattaa toimintaansa tuulivoimatyömaiden myötä. Koko tuulipuiston elinkaaren ajan on paljon kysyntää majoitus-, ravintola- ja muille tuulivoima-alan ulkopuolisille palveluille.

Maanvuokratulot: Tuulivoimasta maksetaan tyypillisesti korvausta laajemmalle alueelle kuin vain tuulivoimalan sijaintikohdan maanomistajalle. Suomessa onkin jo suuri joukko maanomistajia, jotka saavat lisätuloa tuulivoimasta. Maanomistajan näkökulmasta tuulivoiman tuoma tuotto on parempi kuin saman alueen tuotto vain metsätalouskäytössä. Tuulivoima helpottaa myös metsänhoitoa, koska puut on helppo kuljettaa tuulivoimaloita varten rakennettuja ja parannettuja teitä pitkin.

Lue lisää Suomen Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.

Tuulivoima tuo rakennuskuntaansa merkittäviä kiinteistöverotuloja. Tuulipuistossa (yli 10 MW) sijaitsevasta maatuulivoimalasta kertyy sen elinkaaren aikana (23 vuotta) kiinteistöveroa yli 400 000 euroa / voimala, mikäli kunta on ottanut käyttöön korkeimman mahdollisen voimalaitoksen kiinteistöveroprosentin. Suurin osa Suomen tuulivoimaloista sijaitsee tuulipuistoissa ja niitä verotetaan voimalaitoksen kiinteistöveroprosentin mukaan. Kymmenen voimalan puisto tuottaa tässä tapauksessa kunnalle elinkaarensa aikana arviolta siis yli 4 miljoonaa euroa.

Yhteensä 25 prosenttia Suomen kunnista sai tuulivoimasta kiinteistöverotuloja 2023: tuuli- ja aurinkovoimalat toivat kiinteistöveroa kuntiin yhteensä 36 miljoonaa euroa. Yli puoli miljoonaa euroa kiinteistöverotuloa saaneita kuntia oli vuonna 2023 yhteensä 19 kappaletta. (Vero.fi)

Lue lisää tuulivoimaloiden kiinteistöverotuloista Suomen Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.