Usein kysyttyä

Sähkön tuotanto

Sään mukaan vaihtelevan uusiutuvan sähkön tuotantomäärät kasvavat ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tuotantokustannuksiltaan edullinen uusiutuva energia laskee sähkön hintaa silloin, kun sitä on sääolosuhteiden vuoksi hyvin tarjolla. Kun markkinoille siis tulee muuttuvilta kustannuksiltaan edullista sähköä, se laskee sähkön hintaa sähköpörssissä. Toisaalta silloin, kun sää ei tue uusiutuvan energian tuottamista ja vesivarannot ovat vähissä, sähkön hinta on korkeampi, koska sitä joudutaan tuottamaan tuotantokustannuksiltaan kalliimmilla tuotantomuodoilla.

Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa uusiutuvaa sähköä tuotetaan koko ajan enemmän, ja samaan aikaan siirtoyhteyksiä maiden välillä rakennetaan jatkuvasti lisää. Sähkömarkkinat ovat siis joka tapauksessa muuttumassa, ja EU:n tavoite on tehdä markkinoista aiempaa yhtenäisemmät. On tärkeää saada myös Suomeen uusia uusiutuvan energian investointeja, sillä niiden mukana tulevat työpaikat ja muu elinvoima kuntiin. Lue aiheesta lisää.

Tuulivoimalat tuottavat sähköä täydellä nimellistehollaan (esim. 3 MW), kun tuuli on varsin voimakas. Täyden tehon saavuttamisraja on laitekohtaista, mutta useimmiten raja on noin 12-14 m/s. Heikommilla tuulilla voimalat tuottavat vähemmän energiaa ja aivan alhaisilla tuulennopeuksilla (noin 3 m/s ja sen alle) ne pysähtyvät.

Huipunkäyttöajalla tarkoitetaan sitä laskennallista tuntimäärää, jonka tuulivoimalan pitäisi toimia täydellä teholla tuottaakseen saman energian, mitä se todellisuudessa vuodessa tuottaa. Suomessa hyvätuulisella paikalla maatuulivoimalan huipunkäyttöaika oli vuonna 2019 noin 3 000 – 4 000 tuntia. Lue aiheesta lisää.

Tuulivoimarakentamista on aiemmin tuettu Suomessa valtion myöntämän syöttötariffin ja uusiutuvan energian kilpailutuksen kautta. Syöttötariffijärjestelmä käynnisti tuulivoimarakentamisen Suomessa ja sen ansiosta meillä on vahva tuulivoimahankekanta. Kesästä 2018 asti tuulivoimaa on Suomessa rakennettu myös markkinaehtoisesti eli ilman valtion tukea.

Keskeinen syy sille, että tuulivoimaa voidaan rakentaa ilman tukea, on että yksi voimala tuottaa asennettua megawattia kohden enemmän megawattitunteja kuin vanhemmat voimalat. Tämä tarkoittaa, että tuotetun sähkön kustannus on laskenut nopeasti.

Tuulivoimateknologian kehitys näkyy tuulivoimaloiden aiempaa korkeammissa torneissa ja pidemmissä lavoissa. Korkeampi tuulivoimala pääsee kiinni voimakkaampiin ja tasaisempiin tuuliin, koska tuulisuus kasvaa nopeasti, kun mennään metreissä ylöspäin. Pienikin muutos keskimääräisessä tuulennopeudessa lisää tuotantoa huomattavasti. Korkeampi torni mahdollistaa myös pidempien lapojen käyttämisen, jolloin tuulivoimala kerää tuulen sisältämää energiaa talteen aiempaa isommalta alalta.

Lue aiheesta lisää.